Sälsafari 2019

Måndag 24 juni till och med fredag 23 augusti

I samarbete med Havets hus i Lysekil, erbjuder vi Er att följa med ut i Lysekils vackra skärgård och se knubbsälar som vilar på klipporna. Utöver en guidning om sälar och livet i havet får du också veta mer om det omgivande landskapet. Turen tar cirka 1,5 timme och är förhoppningsvis full av knubbiga sälar, men garanterat en vacker och unik skärgård.
I år kör vi på ett giftfritt och mycket mer miljövänligt bränsle än tidigare, som ett led i vår långsiktiga miljösatsning.

Avgångar

Avgång dagligen klockan 14.00 från Havets Hus brygga, utom mellan den 5 och 10 augusti, då sälsafarit flyttas till Ångbåtskajen vid Rosvikstorg på grund av seglingstävlingar (Lysekil Women's Match).
Båten avgår då kl 14.10.
Extra sälsafarin klockan 12:00, måndag-fredag, mellan den 11 juli och den 2 augusti.

Biljetter

Sälsafaribiljett och kombibiljett (Havets hus + sälsafari) säljs i Havets hus reception. Du kan också förköpa biljetter fram till 30 minuter innan avfärd. Det gör du på vår hemsida via köpknappen nedan. Frågor om biljetter, ring Havets hus på telefon: 0523–66 81 61.

Köp biljett


Priser

Ålder Sälsafari Kombibiljett
Havets Hus + Sälsafari
Vuxna från 18 år 235 kr 315 kr
Ungdom 5-17 år 120 kr 160 kr
Barn under 5 år Gratis Gratis

Vi säljer kaffe, te, kylda drycker, mazariner, cocosbollar, chips, glass och godis ombord.

funnyseal

Avbokningsregler

Ombokning eller avbokning tidigare än 24 timmar innan avgång sker utan kostnad. Mindre än 24 timmar innan avgång är om- eller avbokning inte möjlig och betalda biljetter återbetalas ej. Regnväder, köer till bilfärjan eller fulla parkeringsplatser är därför inga giltiga orsaker för ombokning eller avbokning.

Om någon i resesällskapet skulle bli sjuk mindre än 24 timmar innan avresan, ta kontakt med Havets Hus. Ni behöver då visa någon form av läkarintyg, innan återbetalning eller ombokning sker.

Om resan ställs in på grund av hårda vindar, hög sjö eller tekniskt fel, blir ni kontaktade och ombokning eller återbetalning sker naturligtvis utan kostnad.

Tips inför resan

Lysekil är en populär stad på sommaren, Det medför att det är mycket trafik i omlopp. Det blir ofta fullt på parkeringarna i centrum och det blir köer på bilfärjorna över Gullmaren. Ta därför till ordentligt med restid när ni planerar ert besök. Använd med fördel infartsparkeringen och ta transferbussen in till centrum, så slipper ni stressen av att inte hitta parkeringsplats.

Sälfakta, knubbsäl

Knubbsäl (Phoca vitulina) är en art i familjen öronlösa sälar som förekommer huvudsakligen i norra Atlanten, norra delen av Stilla havet och Nordsjön. Den lever även vid Sveriges kustlinjer vid västkusten och i södra Östersjön.
Hhseal
Utseende
Sälen är i jämförelse med andra öronlösa sälar liten och slank och har ett klotformigt huvud. Ett tydligt kännetecken är de V-formade näsborrarna. Honan är omkring 140 centimeter lång och väger cirka 50 kilogram. Hannar når vanligen en vikt upp till 130 kilogram och är upp till 195 centimeter långa. Pälsen är oftast svart med vita fläckar men kan även vara ljusgrå eller brungrå med mörka fläckar, men uppvisar geografiska variationer. Sälen har ett tjockt späcklager. Den har en "uppåtnäsa" i profil.
Knubbsälen är Bohusläns landskapsdjur.
harbourseal  

Tidigare sälsafarin

Här kommer bilder från några av våra tidigare sälsafarin.

Barnslig förtjusning och supersöta sälar.

Det kan aldrig bli för många sälar på en klippa.

Instagramvänligt :-)

Fler sälar men en annan klippa.